Italiereis – Kookles in De Marken

Kookles in villa Piccinetti in Fano – zaterdag 12 mei 2018

Deeg voor tagliatelle, ravioli, linguini, tortellini

Benodigdheden per persoon

  • 90 g bloem (OO of semola)
  • 1 ei

Meng de bloem met het ei – doe de bloem op je werkblad en maak een kuil, doe daar het ei in en meng het voorzichtig met de bloem, dat kan je met een vork doen. Na het mengen moet je het deeg goed kneden. Rol het in een bolletje en leg dat tussen 2 borden. Laat het nu 20 minuten rusten.

En nu kan je het uitrollen voor je pasta….

Na het uitrollen kan je beginnen snijden (tagliare). Van het uitgerolde deeg kan je verschillende paste maken, tagliatelle, pappardelle maltagliata, fettuccini, anchellini voor de soep,…

Op youtube zie je hoe het uitrollen en verwerken tot tagliatelle en tortellini verloopt:
Nonna Elena maakt tagliatelle
La vecchia Scuola Tortellini

Ragù di carne

Benodigdheden:

  • 200 g gemalen rundsvlees
  • 200 g gemalen varkensvlees
  • 400 g tomatenblokjes
  • 1 wortel
  • 1 witte seldersteel
  • 1/2 ui
  • 150 cl olijfolie
  • 150 cl witte wijn

Hak de groenten fijn en bak ze in de pan in de olijfolie. Voeg het vlees toe en roer goed tijdens het bakken.
Voeg de witte wijn, blijf roeren en laat de wijn verdampen. Voeg dan de tomaten  en een scheutje water. Kruiden met peper en zout en 30 minuten laten pruttelen.
Mixen en eventueel wat suiker toevoegen.
Deze saus is lekker bij de zelfgemaakte tagliatelle.

Tortellini

deeg rollen

kooklesVulling:
1/2 kg spinazie
250 g parmezaan
1/2 kg ricotta
Peper, zout en nootmuskaat

  • Snij het uitgerolde deeg in vierkantjes van 5 à 6 cm
  • Doe met een koffielepeltje een beetje vulling midden op het vierkantje
  • Toeplooien tot een driehoekje, goed aandrukken rond de vulling
  • twee uiteinden naar elkaar toebrengen en dichtduwen
  • De techniek wordt getoond in het filmpje van La vecchia Scuola Tortellini

Tortellini in salieboter

100 g boerenboter
5 à 6 blaadjes salie

Laat de boter smelten met salie – niet bruin laten worden.
Voeg de gekookte tortellini toe.

In Bologna hebben wij tortellini in brodo di pollo gegeten – tortellini in kippenbouillon.

Het dessert :  Crostata di marmellata

Benodigdheden:

  • 250 g bloem
  • 2 eigelen (of hele eieren)
  • 80 g suiker
  • eventueel wat geraspte citroenschil
  • 140 g boter (niet te mals laten worden)

Doe de bloem op je werkblad en maak er een kuiltje in. De suiker doe je rond de bloem zodat hij niet rechtsreeks met het ei in aanraking komt.
Doe het ei(geel) in het kuiltje en meng alles, voeg ook de boter toe (doe het in stukjes, dat verwerkt gemakkelijker).
Daarna het deeg goed kneden, in een bolletje rollen en ingerollen in vershoudfolie. Leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Als het deeg voldoende gekoeld is rol je het uit en plaats je het in een taartvorm. Goed aandrukken en de overstekende randjes afrollen.

Vul de taart met confituur – typisch in De Marken is dat pruimenconfituur.
Maak latjes met de deegrestjes en beleg de taart met deze latjes.

Bak nu een 35 minuten in een oven op een temperatuur van 160 tot 180 graden.

https://www.lacucinaitaliana.it/ricetta/dolci-e-dessert/crostata-ricetta-classica/

Smakelijk!

Dit bericht is geplaatst in varia. Bookmark de permalink.