Daguitstap Kolonie Merksplas, Hoogstraten

Zaterdag 29 september 2018

Davidsfonds Bekkevoort organiseert een uitstap per autocar naar Merksplas en Hoogstraten

Programma:

Vertrek om 8u45 aan de kerk van Bekkevoort (met een luxe autocar van Toptours)

Voormiddag:

  • onthaal met koffie en gebak in de landloperskolonie van Merksplas
  • getuigenis van een cipier
  • een rondleiding met gids door het gevangenismuseum

Middagmaal :

  • in restaurant D’n Zotte Zaligheid in Hoogstraten
    driegangenmenu:

    • keuze uit twee soepen
    • keuze uit drie hoofdgerechten:
      • stevig met smaak
      • weiland met water
      • kwartet met kroket
    • koffie of thee met lekkers

Namiddag:

  • geleid bezoek aan het begijnhof en de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten
  • aansluitend napraten met een drankje

Terug in Bekkevoort: om 19u30 aan de kerk

Prijs 80 euro, met Davidsfonds Cultuurkaart 70 euro
In de prijs inbegrepen:
– busreis
– al de gidsen en toegangsgelden
– koffie met gebak
– drankje in de voormiddag
– middagmaal en drankje bij de maaltijd
– drankje in de namiddag

Inschrijven
Davidsfonds Bekkevoort
bekkevoort@davidsfonds.net
Graag inschrijven voor 20 september 2018
Betaling kan via onze rekening:
IBAN BE59 0682 1972 4326 BIC GKCCBEBB – Davidsfonds Bekkevoort met vermelding  Uitstap Merksplas.

Hieronder vind je meer informatie over de bezienswaardigheden die we gaan bezoeken.

Het gevangenismuseum bevindt zich in de Landloperskapel, Kapelstraat 9, Merksplas.

In het Gevangenismuseum vertelt de gids het cultuurhistorisch verhaal van de vagebonden in de landloperskolonies van Merksplas en Wortel, dat onlosmakelijk is verbonden met de context van de armoede en van justitie. De gids vertelt de geschiedenis van “Straffen en misdrijven door de eeuwen heen” van het Belgisch Gevangeniswezen, en van “Het leven zoals het was” van de landlopers, die werden opgesloten toen arm zijn nog een misdrijf was…   En al deze verhalen ondersteunen de aanvraag voor erkenning op de Uneso-lijst van werelderfgoed.

Hoogstraten

Het begijnhof van Hoogstraten is ontstaan voor 1380. In de 16de eeuw werd het meermaals door brand geteisterd. Gedurende al die tijd bleef het hof beperkt tot slechts een paar huisjes die in 1534 omringd werden door een stenen muur. In 1553 stonden er op het begijnhof welgeteld veertien woningen. Een halve eeuw later waren er nog maar twee begijntjes. De grote bloeiperiode van het begijnhof ligt tussen de tweede helft en het einde van de 17de eeuw. Het aantal begijnen steeg toen tot 160 zodat er woningen moesten worden bijgebouwd. Men begon ook met de bouw van een nieuwe kerk. Vanaf de tweede helft van de 18de eeuw liep het aantal begijnen geleidelijk terug tot in 1972 het laatste begijntje definitief uit het begijnhof vertrok.

De kunstschatten van de Sint-Katharinakerk
Deze laatgotische kerk is gebouwd tussen 1525 en 1550.Graaf Antoon de Lalaing en gravin Elisabeth van Culemborg – de opdrachtgevers voor deze monumentale kerk – waren prominenten in het grote rijk van Keizer Karel. Binnenin word je overweldigd door waardevolle kunstschatten: schitterende glasramen uit de 16de eeuw, Brusselse wandtapijten, renaissancepraalgraven en indrukwekkende koorbanken met ludieke en volkse tafereeltjes.
Eind 2017 is men gestart met de restauratie van de toren en de beiaard. De prachtige kerk staat nu tot mei 2019 in de stijgers. Wie zin heeft kan daarna terug de 105 meter hoge toren terug beklimmen. In de buik van dit bakstenen monument voeren een 300-tal treden je via een wenteltrap naar boven, waar de klokkenkamer haar bronzen stembanden onthult: een unieke beiaard van 50 klokken. Boven op de ommegang liggen de vier windstreken aan je voeten. Bij zeer helder weer kun je met het blote oog de kerktorens van Breda en Antwerpen zien. Ben je benieuwd naar de vele symbolen die in deze prachtige kerk verborgen zijn? Een mysterieuze rondleiding ontcijfert de symboliek van voorwerpen en afbeeldingen: duivels, engelen, maagden, martelaren, speciale getallen, religieuze voorwerpen en betekenisvolle kleuren hebben nadien geen geheimen meer.

Meer info vind je in de brochure van toerisme Hoogstraten

Reinoud, Jules, Paul, Mia, Andre