Orgelconcert – Bach for Two – 19 juni 2022

Bachs orgelwerken als kamermuziek
ROMINA LISCHKA (VIOLA DA GAMBA) & MARNIX DE CAT (ORGEL)
Tiense Orgelkring & Davidsfonds Bekkevoort

Zondag 19 juni 2020 – 16u
Sint-Laurentiuskerk MOLENBEEK (Bekkevoort)

Het fraaie Theodoor Smetorgel in het landelijke kerkje van Molenbeek lijkt op het eerste zicht een groot orgel met twee klavieren: een hoofdwerk in de grote kas en een rugwerk in de balustrade. Maar niets is minder waar. Het tweede frontje in de balustrade bevat slechts houten imitatiepijpen en is er enkel en alleen voor de schone schijn. Wat doe je dan met die fantastische orgelmuziek van Johann Sebastian Bach die een orgel met twee klavieren vereist?

Omdat mooi gerestaureerde ‘kleine’ orgeltjes met maar één klavier het ook verdienen hun stem te laten horen in het ‘grote’ werk van meester Bach, bedachten organist Marnix De Cat en gambiste Romina Lischka een oplossing.  In hun concert ‘Bach for two’ staan enkele van Bachs grote orgelwerken centraal. Maar Bach for two ‘manuals’ (twee klavieren) wordt uitgevoerd als Bach for two ‘players’. De orgelwerken worden zo als het ware kamermuziek, en dat geeft beslist een verrassende en verfrissende kijk op Bachs boeiende orgelmuziek.

Romina Lischka en Marnix De Cat zijn beiden grote specialisten in het vertolken van oude muziek. Marnix De Cat geniet vooral bekendheid als zanger (altus), o.m. bij Capilla Flamenca en het Gesauldoconsort Amsterdam.  Romina Lischka speelt wereldwijd als soliste bij verscheidene topensembles voor barokmuziek, waaronder Collegium Vocale Gent. De muziek van Bach kan niet in betere handen zijn!

toegangsprijs: € 12 / € 8 (leden Tiense Orgelkring & Davidsfonds Bekkevoort) / € 3 (jeugdleden)

Dit bericht is geplaatst in activiteiten. Bookmark de permalink.