Stonehenge in Tongeren; De Arenbergs in Leuven

Volgend werkjaar – dat is 2018-2019, willen we een bezoek aan 2 tijdelijke tentoonstellingen inplannen.

Ben je zinnens één van deze tentoonstellingen te bezoeken, wacht dan nog even ons programma af – wij bieden als meerwaarde: een gids, de gezelligheid, samen nadien iets gaan eten en/of drinken, …

Een eerste tentoonstelling is in het Gallo-Romeins museum in Tongeren – Stonehenge – Voorbij het mysterie
http://www.galloromeinsmuseum.be/nl/tentoonstellingen/tijdelijk/verwacht/stonehenge Deze tentoonstelling loopt van 13 oktober 2018 tot 21 april 2019

Een tweede tentoonstelling is in Leuven – in Museum M – De Arenbergs.
https://www.mleuven.be/nl/Arenbergs
Deze tentoonstelling loopt van 26 oktober 018 tot en met 20 januari 2019.

We willen dit combineren met een bezoekje  – met koffie en een stukje taart, aan het Heilige Geest College – waar Paul Schotsmans jaren heeft verbleven.

Ben je zinnens één van deze tentoonstellingen te bezoeken, wacht dan nog even ons programma af – wij bieden als meerwaarde: een gids, de gezelligheid, samen nadien iets gaan eten en/of drinken, …

Stonehenge – Voorbij het mysterie 2500 v.Chr. In het zuiden van Engeland verrijst een indrukwekkend bouwwerk. Cirkelvormig, zoals de zon. Met gigantische rechtopstaande stenen. Vandaag staat de constructie bekend als Stonehenge. Ontdek er alles over in een intrigerende tentoonstelling. Afspraak in het Gallo-Romeins Museum vanaf 13 oktober 2018.

Wat is Stonehenge eigenlijk? Waarom ligt het net daar? Wie liet het grootse monument optrekken? En hoe gingen de bouwers concreet te werk? Recent archeologisch onderzoek biedt boeiende feiten én verrassende inzichten. Tegelijk roept het nieuwe vragen op. Het Gallo-Romeins Museum bundelt alle kennis in één grote expo: interviews met archeologen, kwaliteitsvolle 3D-visualisaties, mooie schaalmodellen … Authentieke grafvondsten getuigen van de feesten, ceremonies en begrafenisrituelen die het leven van de Stonehenge-mensen kleurden. Sfeervolle filmbeelden tonen een glimp van hun cultuur. 

http://www.galloromeinsmuseum.be/nl/tentoonstellingen/tijdelijk/verwacht/stonehenge

Europese adel. Prinselijke verzameling

2018 is het jaar van de Arenbergs. Dit iconische adellijk geslacht heeft de voorbije eeuwen onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op Leuven, België en Europa. 400 jaar aanwezigheid heeft een bijzondere erfenis nagelaten op het vlak van kunst, cultuur, wetenschap en natuurbeheer. Daarom pakken de stad Leuven en KU Leuven in samenwerking met M-Museum Leuven, de Arenberg Foundation en diverse Leuvense culturele instellingen groots uit met het Arenberg Festival 2018.

Hoogtepunt van het Arenberg Festival 2018 wordt ongetwijfeld De Arenbergs. Europese adel, prinselijke verzameling, de internationale tentoonstelling rond het kunstpatrimonium van de familie. Uniek omdat vele topstukken van over de hele wereld tijdelijk terugkeren naar Leuven. De Arenbergs hebben in de loop der eeuwen een fabelachtige collectie opgebouwd met werken van onder meer Breughel, Rubens, Jordaens, Van Dijck, Veronese en vele anderen.

Speciaal voor deze gelegenheid hebben vooraanstaande musea als de National Portrait Gallery, National Gallery, Victoria and Albert, The Met, Kunsthistorisches Museum Wien werken in bruikleen gegeven. Daarnaast zijn er talrijke schilderijen uit privécollecties te bewonderen. Kortom, een eenmalige reünie van een gevarieerd en kwalitatief hoogstaand oeuvre.

De partners van de tentoonstelling zijn M-Museum Leuven, Kunst en Erfgoed KU Leuven, KU[N]ST Leuven en de Arenberg Foundation.

https://www.mleuven.be/nl/Arenbergs

 

Dit bericht is geplaatst in activiteiten. Bookmark de permalink.